19/6/17

Regressió democràtica creixent del govern estatal


Les imputacions, inhabilitacions, prohibicions i derogació de lleis del Parlament de Catalunya, a instàncies del govern estatal, executades per part del Tribunal Constitucional, configuren un escenari de regressió democràtica creixent.
L’anunci, de la data i la pregunta pel referèndum a la tardor, agreugen les contradiccions entre la voluntat de sobirania republicana, expressada per la població mobilitzada catalana, respecta la negativa estatal a permetre l’exercici de la lliure decisió a Catalunya.
El Parlament ha adoptat una Moció “sobre la llibertat d’expressió dels càrrecs electes i la separació de poders al Regne d’Espanya”, amb els vots de JxSí, CSQEP i CUP (66 vots), en contra 49 (C’s, PSC y PPC).
La Moció ha escenificat un nou temps en clau sobiranista defensora de poder fer el referèndum, com correspon al 80% de la societat catalana.
Mentre en JJ Nuet negociava la Moció unitària sobiranista, per part de CSQEP, ha coincidit en el temps que, el portaveu de En Comú Podem i de Catalunya en Comú, Xavi Domènech, exposava en el Congrés estatal (dins el debat de la Moció de censura de Unidos Podemos) una idea estratègica cabdal: la possibilitat i conveniència d’una majoria parlamentària alternativa a Catalunya, CatComú, ERC i CUP, sense haver de dependre de les imposicions i servituds de les polítiques econòmiques i socials retalladores del PDECat.
A la Moció del Parlament es considera que “Posar les urnes mai ha de ser considerat un delicte i l’ús de la força per impedir donar la veu a la ciutadania contravé els principis i les dinàmiques més elementals de tota democràcia”. S’alerta d’ “una escalada de declaracions acusant als representants polítics i institucionals compromesos amb fer efectiu el Referèndum, “de ser uns colpistes i voler perpetrar un cop d’Estat””.
Es fa una defensa de “la inviolabilitat dels seus membres. Diputats i diputades han de poder exercir de manera lliure, sense coaccions ni coercions, llurs opinions i  vots per la seva naturalesa representativa”.
El document “Manifesta el seu rebuig més enèrgic a l’escalada d’amenaces i d’accions per part del Govern del Partit Popular i d’altres representants institucionals i polítics de l’Estat que suposen una clara regressió democràtica i que  tenen per objecte més immediat la intimidació a representants electes i ciutadans per impedir la celebració d’un Referèndum efectiu”.
Es defensa “el principi d’inviolabilitat parlamentària que empara l’opinió, la iniciativa i el vot dels càrrec electes que exerceixen en representació del poble”, com imprescindible “per garantir el principi de llibertat d’expressió”.
En el text es “Demana a la comunitat internacional el seu suport per aconseguir que la demanda expressada pel poble català en manifestacions reiterades de centenars de milers de persones i en el procés participatiu del 9N, sigui resposta per part de l’executiu central de l’única manera possible: permetent i facilitant la celebració d’un referèndum”.
Finalitza el text amb “el compromís polític que en la construcció de la República catalana establirà una indemnitat democràtica entesa com a garantia que en el futur mai més ningú serà perseguida, detinguda, processada ni condemnada per les seves idees ni l'exercici dels drets polítics de protesta”.
Entrem en un estiu on els fets de sobirania republicana han de correspondre a l’anhel popular.
Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario