21/10/16

Quatre dies d’escarni a l’esplanada del Born: imaginari i símbols


El símbol del Franco decapitat, s’ha escarnit, tombat i partit. Ha quedat ben colpit. 
Ha esdevingut una imatge simbòlica del que convindria que succeís a la complicitat i impunitat del franquisme que perdura.
Ja posats la deixaria tombada i destrossada. Una al·legoria alliçonadora que invita a reflexionar sobre l’imaginari col·lectiu.
L’exposició ha d’incorporar aquesta interacció en una mostra potent, de gran impacte polític, que ha provocat una polèmica des dels sentiments pregons de la ciutadania i del poble.
Cal visitar y gaudir  de la mostra “Franco, Victòria, República”, “Impunitat i espai urbà”, es tracta d’un al·legat republicanista de denuncia a ultrança.
Com ha estat que aquests símbols del franquisme fossin als nostres carrers fins el 2008 i 2011, mentre alguns encara perduren per les terres catalanes? Hi ha hagut complicitat i impunitat durant la dictadura i... després, es va afirmar el dilluns a la inauguració de l’exposició.
Quatre dies d’escarni a l’esplanada del Born. Motivacions diverses. Xoc de símbols. 
És saludable que la gent es pugui desfogar, que expressi el rebuig, que no hi hagi repressió en una mostra contra la repressió, en la que es denúncia i reflexiona sobre les conseqüències i les connivències amb la dictadura.
Ben diferent és l’aprofitament verinós per part del xovinisme catalanista per erosionar el govern municipal de BComú de l’alcaldessa Ada Colau. Tres mesos de tambors de rauxa estiuenca que no s’han esvaït, sinó que han estat alenats per convergència amb la connivència d’ERC.
O el titllar de feixistes a les entitats antifeixistes i d’expressos polítics antifranquistes.
La complementarietat, superposició o confrontació entre antifranquisme, republicanisme i llibertats catalanes, s’ha de reflexionar amb el respecte a totes les sensibilitats i símbols de lluita popular.
L’etiqueta (hashtag) #samataopaco ha fet fortuna com trending topic mundial. En faig una lectura positiva, malgrat massa gent tingués la imatge esbiaixada de que BComú feia una apologia del franquisme. 
Maria Rovira, regidora de la CUP, ho va deixar palès al considerar inacceptable l’insult contra l’exposició per rebentar-la.
La reflexió sobre imaginari i símbols, lluites i identitats, ha de situar-se amb sensibilitat vers la imatge que ha quallat del Born amb el 1714, ni més ni menys
L’antifranquisme, el republicanisme i les llibertats catalanes han de donar-se la mà, també en la simbologia i el respecte.
Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario