27/10/16

Nou espai republicà En Comú


La 7a Assemblea Nacional d’EUiA és aquest cap de setmana, 29 i 30 d’octubre a les Drassanes de Barcelona. 
Publico l’aportació política que concentra les idees clau que promovem a EUiA, Àngels Tomás Gonzalo, Assumpció Franquesa Segura, David Companyon Costa i Francesc Matas Salla. 






En Comú per la República Catalana

1/ La situació és excepcional: Crisi econòmica, crisi règim constitucional 1978 del Regne d’Espanya, 10 mesos de govern en funcions, crisi de regeneració democràtica, crisi autonòmica (Catalunya 2010-2016).
2/ Som davant un canvi de cicle estatal, des del 15 M i les vagues generals, a la submissió del PSOE amb l’abstenció per permetre la investidura de Rajoy i del govern PP. Un govern inestable en el suport polític, destinat a aplicar les mesures de noves fortes retallades de Brussel·les.
3/ Els factors de canvi i transformació dins l’Estat es focalitzen en: a) el municipalisme del canvi amb les confluències i les marees; b) el moviment popular per la sobirania (“Som una Nació, Nosaltres decidim”), la independència (Nou Estat d’Europa) i la República Catalana incloent el Referèndum (Diada 2016). Una ruptura republicana catalana possibilitaria un impuls inaudit per una constitució republicana a Espanya.
4/ Es desenvolupa un cicle diferenciat a Catalunya. El moviment de ruptura democràtica va cap a la sobirania republicana. El moviment independentista és el motor del conjunt sobiranista, però les aliances que desenvolupa no són suficients; per això l’emergent En Comú es postula per ampliar l’entesa amb la idea sobiranista constituent republicana.
5/ La ruptura democràtica respecte la Constitució 1978 i el Regne d’Espanya és possible, convenient i necessària. És un eix troncal de l’estratègia d’EUiA i pel moviment En Comú. Un projecte de procés constituent a Catalunya, sobirà, lliure, democràtic i republicà. Diversos processos constituents a l’Estat. Una República Catalana, lliurement federada (o confederada) amb els pobles i estats, espanyol i europeus. La relació entre repúbliques i la independència, des de la igualtat i lliure sobirania, ho decidirà la ciutadania de Catalunya, sigui federació, confederació o altre associació.
6/ Volem que les esquerres aconsegueixin l’hegemonia. Fomentem entesa i aliances entre les esquerres sobiranistes, siguin federalistes, confederalistes, o independentistes, alhora proposem un bloc ampli (tipus front uruguaià) democràtic i popular. La Generalitat per la que lluitem no és la retalladora de Mas ni la corrupte del clan Pujol.
7/ Ni processisme ni referendisme. Cal establir aliances del procés de sobirania i independència amb l’eix constituent republicà català. No es tracta de fer-se independentistes, ni que l’independentisme deixi de ser-ho. El dret a l’autodeterminació, a decidir, s’ha d’exercir en referèndum i ser vinculant.
8/ Les nostres arrels procedeixen de l’ideari republicà català amb el compromís social. Veiem positiu el federalisme sobiranista constituent, el confederalisme i l’independentisme que conflueixen en la concepció de ruptura democràtica; és diferent del federalisme unionista que s’aparta i confronta amb el moviment popular per la sobirania i la independència. És obvi que l’Estat és una monarquia que nega i exclou tota altra sobirania nacional que no sigui l’espanyola.
9/ El Referèndum cal fer-lo. Acordat si és possible, o unilateral si l’Estat el prohibeix i impedeix. Defensem la sobirania de la ciutadania i del Parlament de Catalunya per establir la legalitat suficient per convocar i organitzar el Referèndum, així com desenvolupar un procés constituent. La ciutadania ha de poder decidir amb el seu vot, i que s’acompleixi el resultat.
10/ El nou espai que EUiA va proposar a l’anterior Assemblea Nacional te una concreció en el moviment En Comú, des de la gran palanca del municipalisme del canvi. Aportem, contribuïm i impulsem des de cada localitat el nou subjecte polític En Comú. Incorporem les concepcions de conflicte social, emergència social, acció sindical, sobirania constituent republicana, per aconseguir una força de moviment hegemònica amb capacitat d’aliances per una Generalitat lliure, sobirana i social. Afavorim promoure una Convenció En Comú potent, sustentada en el conjunt del país, amb igualtat i respecte entre totes les seves components socials, ideològiques i territorials, on cada persona sigui un vot, sense quotes que condicionin les deliberacions i decisions compartides. 26 d’octubre de 2016.

No hay comentarios:

Publicar un comentario