10/4/15

Quim Mestre fa el salt


Jaume Collboni i Quim Mestre.
El portaveu del grup municipal de la coalició ICV-EUiA de Barcelona, l'ecosocialista d'ICV Quim Mestre, va comunicar dimarts 7 d'abril que es donava de baixa d'ICV i del grup municipal, tot i que conservava l'acta de regidor. Al poc del matí el líder del PSC, Jaume Collboni, presentava a Quim Mestre com independent a la candidatura del PSC, en el sisè lloc amb previsió de ser escollit de nou com regidor.
Per conservar l'escó de regidor, sense pertànyer a cap grup, Mestre ha donat la raó de que finalitzaven els plens i ja s'estava a frec de les eleccions del 24 de maig.
Pel canvi polític, un veritable salt de funambulisme, Quim Mestre ha expressat una argumentació política: "La ciutat no es pot permetre l'aventura d'apostar per trens que no se sap ben bé cap a on van". En referència a la confluència de Barcelona en comú entorn la candidata a alcaldessa, Ada Colau.
ICV va emetre al final del matí de dimarts un comunicat on "lamenta profundament la decisió" i assenyala "que només podem interpretar en clau personal i de supervivència en un càrrec institucional".
El Grup municipal d'ICV-EUiA no ha dit res, tampoc EUiA.
Ha estat en Ricard Gomà, qui ha donat unes claus de context polític si més no com twits.
@ricardgoma "Nosaltres hem fet una reflexió molt clara: @socialistes_cat ni pot ni ha de liderar una alternativa d'esquerres." @btvnoticies -
@ricardgoma "@jaumecollboni va en un tren de via estreta q no descarta pactar amb Xavier Trias. L'alternativa d'esquerres és @bcnencomu"
Enllà de que Quim Mestre defensés de fa ben poc el projecte de confluència amb Guanyem Barcelona i després de Barcelona en comú, el cas és que ha canviat d'opinió i de bàndol. En aquest sentit Collboni del PSC està fent campanya de que incorpora els valors transformadors de l'esquerra al projecte electoral socialista de Barcelona.
Sens dubte el factor personal deu haver estat determinant. Tanmateix situar i contextualitzar les actuacions personals pot ajudar a clarificar els projectes polítics, en aquest cas el de Barcelona en comú i el rol de l'esquerra transformadora.
EUiA, a la 6a Assemblea Nacional del 2 i 3 de juny de 2012, va considerar que la coalició entre ICV i EUiA "s'havia quedat petita i superada", havia de "transformar-se", i calia anar a un "Nou espai social i polític d'esquerres a Catalunya", un espai català i transformador. Després la Conferència política d'EUiA del 27 d'octubre de 2013 va adoptar el que avui en dia podrien anomenar les bases del full de ruta d'EUiA: "Un projecte constituent per a Catalunya", amb l'estratègia definida entorn la ruptura democràtica  i per una República Catalana.
Ha plogut molt d'ençà aquestes propostes. La població de Catalunya ha sortit de l'armari autonòmic constitucionalista 1978 de l'estat del Regne d'Espanya, amb unes mobilitzacions massives record que han situat la ruptura catalana en clau d'exercir el dret a l'autodeterminació ("a decidir"), de clam per la independència i de República catalana.
A aquestes altures se'm pot preguntar, amb tota la raó, què te a veure això amb en Quim Mestre.
Doncs que la definició de l'estratègia de la coalició entre ICV i EUiA s'està fent a cop de realitat. Més aviat amb visió a la defensiva. Plena de temences derrotistes vers els esdeveniments, amb poc convenciment de que la lluita que val la pena lliurar és per la ruptura i un canvi en profunditat que variï tots els paràmetres de l'ordre establert. Si més no concebre una ruptura real i concreta que permeti foragitar el bipartidisme, el poder estatal i el govern del PP, o el de CiU.
Un altre factor de desencaix de la nostra coalició rau en la dificultat per situar-se en el corrent de fons popular per la sobirania i independència o la república catalana; sobre aquest element, amb motius plenament ideològics i polítics, ho va fer palès en Raül Romeva fa un mes i poc, just després de la Conferència d'ICV.
Barcelona en comú està capgirant, o te l'objectiu de fer-ho, les coordenades barcelonines actuals. Entre elles una Barcelona aparador, "la millor botiga del món", encetada des del lideratge del PSC en el govern municipal i l'alcaldia. Quim Mestre actua preferint seguir el lideratge socialista que aportar a la nova experiència de fer ciutat, barri a barri, amb la remor veïnal i d'un jovent que vol fer camí de bell nou.

No hay comentarios:

Publicar un comentario