4/4/14

Ingredients per un Full de ruta


Ilustración de Julio García.
Un full de ruta és molt útil per fer camí.
Les eleccions primàries han enfortit la orientació política establerta per EUiA. La participació s’ha incrementat i l’afiliació ha enfocat amb tranquil·litat les incerteses i les temences.
Les dues candidatures, Alternativa constituent per Europa i Confluència per Europa han resultat positives doncs han premés obrir un procés de clarificació política.
Es tot un repte endreçar les idees, el conceptes, els mitjans metodològics i els fins polítics, inclosos el tipus de moviment i organització que contribuïm a construir.
L’evolució econòmica i política a Europa i la Unió Europea, a l’estat espanyol del Regne i a l’autonomia catalana, clama per un canvi profund fins a la soca-rel social per part de l’esquerra, el sindicalismes i les organitzacions polítiques partidistes.
El gir vers la dreta i l’extrema dreta electoral a França és una senyal d’alerta frapan. El socialisme francès cau mentre arrastra a un Front de Gauche dividit entre el PCF i el PG, mentre Ensemble clama per refer la unitat.
La configuració de la candidatura plural d’aliances que impulsa IU i EUiA, junt ICV i Anova-AGE ha resultat un factor detonant que ha reforçat la iniciativa política d'EUiA. Aquesta llista electoral europea ha concentrat les diferents polítiques que estan confluint. Alhora és un factor important però superficial, en el sentit que els canvis neixen i provenen del cos social.
Les dues candidatures a EUiA han expressat posicions ben diferents i contraposades sobre un procés constituent a Espanya o processos constituents per Catalunya, Espanya i Europa.
Les posicions són sobre una única República espanyola o Repúbliques catalana i espanyola; Federalisme unionista d’obligada unió i excloent o Federalisme inclusiu en base a la sobirania de cada nació i poble en lliure relació o adhesió. Unitat de l’estat espanyol, monàrquic de la Constitució de 1978 i bipartidista o ruptura democràtica amb aquesta Constitució.
Tanmateix sobre la negació de la possibilitat d’Independència per Catalunya o incloure el dret d’autodeterminació com a essència de la democràcia que regeix i les voluntats, decisions i relacions entre pobles i nacions; Considerar que la Consulta i el procés de llibertat i sobirania catalana trenca a les organitzacions de l’esquerra transformadora o la defensa de la Consulta Si o Si, com a base per unes relacions fraternes i sòlides entre els pobles i estats, així com entre la gent treballadora i el poble o nació al que pertany.
El debat també està en qui considerava que la pregunta a la consulta era perjudicial i que només pot haver-hi una resposta legítima ("Si/No") o que formava part d’un procés d’empoderament i de sobirania necessari com expressió d’una ruptura democràtica, amb distintes respostes possibles (Si/Si; Si/No; Si/blanc; altres) des de cada sentiment i identitat popular i nacional, per tant un moviment havia de cercar una posició adient inclusiva; la polèmica s'estén fins anatemitzar les propostes d’Independència o d’independentisme o ser inclusius per una aliança entre federalistes, sobiranistes i independentistes, com fórmula positiva i necessària per a la unitat popular contra els poders dominants europeus, espanyols i catalans.
També hi ha entrat a les primàries el concebre EUiA com una Federació més d’IU tipus IU a Catalunya o que IU i EUiA són dues organitzacions autònomes i independents que es regeixen per un protocol d’acord de consens fratern. Cadascuna d'aquestes posicions determina una orientació europea o altres.
Els paràmetres als que hem de respondre estan entre la Marxa de la Dignitat, el procés sobiranista català de Consulta del 9 de novembre amb el símbol de la Independència, la crisi econòmica i política, la possibilitat de ruptura democràtica amb l’estat de la Monarquia de 1978, també la prometedora experiència de desenvolupar l’Assemblea Oberta Ara és demà, i el cicle electoral que s’inicia –europees, municipals, autonòmiques-, tot això per esmentar els més rellevants i immediats.
Aquests poden ser ingredients pel Full de Ruta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario