5/9/12

EUiA i la CUP

Davant de l'11 de setembre emergeixen senyals que tendeixen a cercar confluències entre les esquerres, orientades a forjar lideratges que encarnin el sentiment de la ciutadania catalana, molt en especial de la seva majoritària component treballadora, incloses els segments professionals, intel·lectuals i de petits propietaris abandonats de la ma de Déu.
Hom cerca a fons avançar vers un pol, entesa o front, que aplegui en una sola bandera social i de la llibertat catalana, per fer front o batre l'hegemonia econòmica, política i institucional de CiU, de les grans finances i grans propietaris de Catalunya.
Aquest lideratge i bandera s'ha de diferenciar ben nítida de CiU i del mercadeig amb l'estat i amb les classes dominants espanyoles.
Les marxes d'aquest estiu per la independència arreu dels pobles de Catalunya han estat un gran èxit. Des de les consultes ciutadanes per la independència, aprofitant l'experiència del recorregut de la Flama del Canigó i del Correllengua, es confluirà en una magna manifestació l'11 de setembre a Passeig de Gràcia cruïlla amb la Gran Via, amb la convocatòria de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i el lema: "Catalunya nou estatd'Europa".
CiU i el govern Mas de la Generalitat pretén supeditar aquesta mobilització al servei del seu Pacte Fiscal, i de les estires i afluixes amb el govern estatal. L'ANC vol limitar-ho tot a una unitat per la independència que deixi a banda, per a un futur, els aspectes socials que com a plagues bíbliques sangoneres xuclen la sang a la població de Catalunya.
És hora de situar les estratègies per l'emancipació i les llibertats catalanes amb íntima connivència amb els drets i situació social.
Per aconseguir-ho es necessita un gran esforç polític unitari a tres vessants: a) entre les esquerres implicades, b) entre la classe treballadora i els diversos sentiments nacionals, c) entre les classes treballadores a l'estat i els diferents pobles i nacions. I un epíleg obligat: evitar anar darrera ni fer acords amb CiU, o limitar-se a crítiques, que permetin a CiU mantenir el lideratge catalanista, ni seguir enganyant matusserament a la població.
L'entrevista de juliol entre EUiA i la CUP va obrir possibles perspectives per una nova concepció d'acords socials i polítics entre organitzacions que fins ara més aviat s'ignoraven. Per part d'EUiA va ser la 6a Assemblea nacional que va posar les bases per un canvi en aquest sentit. En el comunicat EUiA-CUP, una de les claus està en: "Confluïm en que la població i la ciutadania de Catalunya i dels Països Catalans, exercint el dret a l'autodeterminació, pugui decidir sobre la forma d'estat, el tipus de relació amb l'estat espanyol i Europa, entre les opcions democràtiques: d'independència, federalisme o autonomisme".
Les delegacions d'Esquerra Unida i Alternativa i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), reunides el dia 9 de juliol de 2012, hem tractat i ens plau observar coincidències en els següents punts:
* Les retallades són un greu perjudici per a la població i el país. Les polítiques practicades pel PP, PSC-PSOE i CiU s’han supeditat als dictats neoliberals de l’euro i de la UE.
* El govern de la Generalitat d'Artur Mas i CiU són insensibles a les necessitats i els drets de la població, fan de capdavanters en la destrucció de llocs de treball, serveis públics i drets universals. Així malmeten el potencial de Catalunya.
* El govern de CiU s'alia amb el govern estatal espanyol del PP, vota els seus pressupostos i lleis com la Reforma laboral; en comptes d'oferir solucions a la crisi en benefici del poble, agreugen l'atur i afavoreixen la involució democràtica i de la sobirania, amb una dependència creixent dels grans poders financers i de les imposicions de la Unió Europea i el Banc Central Europeu.
* Cal mobilitzar-se i impulsar les campanyes contra les retallades (la Iniciativa Legislativa Popular per la dació en pagament; la Iniciativa Penal Popular de la sanitat pública, la recollida de signatures, etc.), també en el rebuig a Eurovegas.
* Saludem la legalització de Sortu al País Basc, amb l'estratègia democràtica de l'esquerra abertzale, EH Bildu i Amaiur. Veiem imprescindible la llibertat i drets d'Otegi i l'acostament de les persones presoneres basques a la seva terra.
* Considerem cabdal el missatge de la gran manifestació d’ara fa dos anys, el 10 de juliol de 2010, fent ben nostre l'expressió del sentiment del país: "Som una nació. Nosaltres decidim".
* Confluïm en que la població i la ciutadania de Catalunya i dels Països Catalans, exercint el dret a l'autodeterminació, pugui decidir sobre la forma d'estat, el tipus de relació amb l'estat espanyol i Europa, entre les opcions democràtiques: d'independència, federalisme o autonomisme.
* L'aspiració popular de llibertat catalana no la representa CiU, ni qui fa polítiques contra la població. El camí de la llibertat l'ha de cercar i fer el poble català. La llibertat de Catalunya és social de la seva població i nacional de país, s'ha de poder decidir en una consulta vinculant.
* Ambdues organitzacions acordem establir un marc de relacions estables per col·laborar i intercanviar experiències.

11 comentarios:

  1. Mira, reconèixer el dret a decidir ho fa qualsevol demòcrata (tot i que a Espanya no hi ha masses) no és cap posició especial.

    El que el nostre poble DEMANDA és que s'exerciti LA INDEPENDÈNCIA. Jo crec que qualsevol acord entre les esquerres avui i aquí passa pel reconeixement i la defensa de la independència nacional (a més del canvi social). Només el "dret a decidir" és una reivindicació obsoleta, que ha quedat superada (per moderada) per la societat.

    Volem marxar, si cal, amb declaració unilateral que ja es ratificarà en referèndum. Com sigui, Però fotem el camp.


    Algú que no vulgui marxar d'Espanya amb tot el que ha caigut a sobre, per mi, no pot ser mai cap aliat. Així que primer s'aclarin a EUiA, aprovin programàticament la defensa de la independencia, i farem junts un front comú per l'alliberament social i nacional.

    Però "dret a decidir" està obsolet.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Això ho dius tu, perquè jo, per exemple, crec que hem de defensar, pel conjunt d'Espanya, una república federal, on Catalunya tingui perfectament reconeguts els seus drets.
      Pot ser s'ha d'aclarir que aquesta afirmació de l'independentisme de que els catalans volem la independència no és certa.
      Ni de bon tros.

      Eliminar
  2. A ver si os fusionais de una vez con ERC y dejais de marear la perdiz con tanto tontiprogresismo barato

    apa

    ResponderEliminar
  3. Anonims tots (o totes?)... Dret a decidir està tant obsolet que resulta que és la posició política clau amb la que l'Esquerra Abertzale ha construit tant EH Bildu com Amaiur, i amenaça amb fer fins i tot el sorpasso al PNV. Tanmateix ha de ser la població, la ciutadania resident a Catalunya qui decideixi Independència o les altres fórmules possibles, amb el tipus d'institucions adients.
    Pel que sembla ANOVA està a punt de fer una experiència també de confluència "autodeterminacionista" amb la IU Gallega..
    El canvi social i el democràtica han d'anar plegats de mans o "pues va a ser que no".

    ResponderEliminar
  4. Anònim "apa". Pel moment la direcció ERC està flirtejant amb CiU...

    ResponderEliminar
  5. Anónimo6/9/12, 0:09

    pues estaria mucho mas comodos con vosotros, soplagaitas de la nada ...y asi dejarias de marear a las gentes de bien

    ResponderEliminar
  6. Los insultos son educativos para esas gentes?

    ResponderEliminar
  7. Anónimo7/9/12, 0:55

    Son definiciones descriptivas del tipo de seres que sois

    afortunadamente despues de los dinaosaurios y otras muchas especies los proximos en extinguiros sereis vosotros

    autentico cancer de la aun izquierda de este pais, nacion estado whatsoever...

    ResponderEliminar
  8. Quizás el subconciente te conduce a los dinosaurofenix? Muchos entierran la lucha de clases y trabajadora, pero no hay manera...

    ResponderEliminar
  9. Francesc Matas, el bonisme està molt bé per les rodes de premsa però no per a l'an+alisi polític. A EH Bildu, el que era Batasuna és més del 90 % de la gent, per tant pot fer el que vulgui. L'esquerra independentista dins EH Bildu és hegemònica, a diferència de l'esquerra independentista aquí, i a Galícia EU s'ajunta amb una escissió del Bloque.

    A Catalunya la societat ha passat per DAVANT dels aprtits, i per tant vendre fum federalista a AQUESTES ALÇADES té un sentit polític aproximat al del partit carlista: és anacrònic.

    La plasmació del dret a decidir és la independència, lo altre és enredar al personal.

    ResponderEliminar
  10. Temps al temps. La ciutadania pot passar dels partits però pateig la política dels partits, i sobretot l'acció econòmica desl potentats. El dret a decidir és poder decidir i fer-ho, les opcions són per decidir-les, abans tot són hipòtesis del que pot ser.

    ResponderEliminar